Zdravé recepty pro všechny
Ve školce máme zdravé stravování od Bioney. Vaří výborně ze zdravých surovin a vymýšlejí nové chutné kombinace. Přinášíme vám tři originální recepty.
Polévka z čekanky a kořenové zeleniny
Na 10 porcí: čekanka - 500g, cibule - 80g, řepkový olej - 100g, koření paprika - 3g, mrkev - 60g, celer* - 50g, petržel - 50g, brambory - 200g, česnek - 10g, majoránka - 1g, mořská sůl - dle chuti, ovesná mouka - 100g, tamari - 20g, naťové bylinky - 10g, voda pitná - 4l
Na řepkovém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme koření červenou papriku, krátce zarestujeme, aby nám paprika nezhořkla, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky či plátky nebo nastrouhanou, orestujeme a zalijeme vodou. Zeleninu vaříme do poloměkka. Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory a na proužky nakrájenou čekanku. Čekanku před vlastní přípravou ochutnáme, zda není hořká. Pokud ano, před vložením do polévky ji zblanšírujeme vařící vodou s přidáním mořské soli. Zahustíme ovesnou mokou, provaříme, dochutíme mořskou solí, majoránkou, prolisovaným česnekem a tamari sojovou omáčkou. Zdobíme naťovými bylinkami.
Špaldovo ječné taštičky plněné tuňákem a rajčátky, sypané sezamem, ledový salát s rajčaty a kukuřicí
Na 10 porcí: špaldová mouka - 150g, ječná mouka - 150g, droždí - 20g, řepkový olej - 1 pol.lžíce, česnek - 2 stroužky, dobromysl - 20g, mořská sůl - dle chuti, náplň: cibule - 20g, tuňák - 180g, balkánský sýr - 20g, cherry rajčátka - 30g, pórek - 20g, čerstvá dobromysl - 10g, černé olivy - 20g, vejce na potření, sezam, salát: ledový salát - 300g, rajčata - 150g, kukuřice - 150g, salátové koření sonnentor, olivový olej, jablečný ocet, třtinový cukr, (nálev dle chuti)
Z droždí, vlažné vody, špaldové a ječné mouky, řepkového oleje a špetky mořské soli uhněteme těsto. Přidáme na jemno nasekanou dobromysl a česnek. Necháme na teplém místě cca 1 hodinu vykynout. V mezidobí si připravíme náplň tak, že na řepkovém oleji orestujeme cibuli, přidáme přepůlená cherry rajčátka, pórek, maso z tuňáka (tuňák z konzervy), čerstvou dobromysl, černé olivy nakrájené na plátky a vše krátce zarestujeme. Do vychladnuté směsi přidáme na kostičky nakrájený balkánský sýr. Vykynuté těsto rozválíme na čtvercový či obdélníkový plát a radýlkem vykrájíme obdélníky o rozměru cca 10 x 15 cm. Do jedné poloviny obdélníku položíme připravenou směs z tuňáka a zeleniny a přehneme. Aby okraje (spoje) lépe držely, můžeme potřít vodou či rozšlehaným vejcem. Taštičky pokládáme plech opatřený pečícím papírem, potřený olejem. Taštičky před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě do zlatova. Ledový salát rozdělíme na listy, omyjeme a natrháme či pokrájíme na větší kousky. Rajčata nakrájíme na měsíčky a společně s nakládanou kukuřicí (zrnem) přidáme k ledovému salátu. Připavíme si sladkokyselou zálivku z jablečného octa, vody, třtinového cukru, olivového oleje a salátového koření. Zeleninu zalijeme zálivkou, jemně promícháme, vychladíme a servírujeme.
Těstoviny s pestem z restovaných paprik, rajčátek a lilku, sypané sýrem
Na 10 porcí: cibule - 200g, olej olivový - 100g, paprika trikolora - 500g, rajčata - 200g, lilek - 300g, mořská sůl - dle chuti, česnek - 50g, kravský sýr - 100g, mleté lněné semínko - 30g, těstoviny - 850g (suché)
Na oilvovém oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, papriky a lilek. Přidáme nakrájená rajčata a česnek a společně dusíme doměkka. Mezitím si uvaříme těstoviny v dostatečném množství osolené vody. Uvařené těstoviny scedíme, směs propláchneme a promastíme. Podušenou zeleninovou rozmixujeme ponorným mixérem do hladka s přidáním nastrouhaného tvrdého sýra, který nám celou směs zahustí, a mletého lněného semínka. Na talíř servírujeme porci těstovin, do jejichž středu nalijeme pesto a posypeme nastrouhaným sýrem.